Κρατά γερά τους δεσμούς με την παράδοση το Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου

Ο Μορφωτικός Σύλλογος «Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου» πραγματοποίησε, στις 30 Ιανουαρίου του 2011 ημέρα Κυριακή και ώρα 6μμ τη συνάντηση μελών και φίλων του Μουσείου στο χώρο ΑΒΑΤΟΝ. Η συνάντηση πλαισιώθηκε από την παρουσίαση του Μουσείου και την κοπή της πίτας. Προσθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία της Προέδρου κας Χρυσούλας Τσιακιράκη Κυρούδη και φωτογραφίες από την εκδήλωση.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη συνάντηση μας αυτή. Γνωρίζουμε ότι στην πρόσκληση μας ανταποκρίθηκε η αγάπη για τον τόπο μας και το λαϊκό πολιτισμό του, η αγάπη για τις παραδόσεις του και η ευγνωμοσύνη για τον απρόσωπο Θρακιώτικο λαό το μεγάλο και άξιο δημιουργό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Πριν αναφερθούμε στην ιστορία του Λαογραφικού Μουσείου Διδ/χου και πριν κάνουμε την παρουσίαση των εκθεμάτων του θέλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι αναγνωρίζουμε, σεβόμαστε και εκτιμούμε βαθύτατα την προσφορά όλων των δασκάλων και Νηπιαγωγών που πριν από μας υπηρέτησαν το χώρο του Λαογραφικού Μουσείου. Τους ευχαριστούμε.

Είναι γνωστό ότι στο Διδυμότειχο για πολλούς αιώνες έζησαν ειρηνικά και αδελφωμένα οι εθνότητες Χριστιανοί – Μουσουλμάνοι – Αρμένοι και Εβραίοι. Στην επιθυμία μας να δημιουργήσουμε μια ενότητα που να εκφράζει την πολυπολιτισμικότητα της πόλης μας η ανταπόκριση της Αρμένικης κοινότητας υπήρξε συγκινητική. Οι κυρίες Αζνίφ Τοροσιάν και Αραξή Βαχεβνουνή μας χάρισαν ιδιαίτερα εκθέματα. Για τον ίδιο λόγο επικοινωνήσαμε με τον κο Μωρίς Εσκενατζή, μέλος της Εβραϊκής κοινότητας Διδ/ωου που σήμερα βρίσκεται στο Ισραήλ και μας είπε «Σώματι λείπουμε μόνο από το Διδυμότειχο, η ψυχή μας βρίσκεται εκεί. Γύρω από το Διδυμότειχο μπορεί να υπήρχαν άλλες μεγαλύτερες ίσως πόλεις, την ομορφιά όμως και την αρχοντιά της πόλης μας δεν την είχε καμία.»

Αιδεσιμότατε, Κύριε Δήμαρχε, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη και φίλοι του Μουσείου χρέος όλων μας είναι να κρατήσουμε στα χέρια μας και στην καρδιά μας αυτό το κληροδότημα. Μας το ζητάει ο τόπος μας. Καθημερινά συναντούμε συντοπίτες μας που μας θυμίζουν τι δικό τους έχουν χαρίσει στο Μουσείο μας και τι έχουν ακόμα να χαρίσουν. Μας το ζητάνε οι Δημοτιανοί που τώρα κατοικούνε σε άλλες πόλεις της Ελλάδος. Ο κ. Αθανάσιος Σαραφίδης που μένει στη Θεσσαλονίκη γράφει στην επιστολή που μας έστειλε.

«Από την εφημερίδα του Διδυμοτείχου η οποία μου αποστέλλεται έμαθα ότι υφίσταται Λαογραφικό Μουσείο στο Διδυμότειχο. Επειδή κι εγώ έχω ρίζες εκ μητρός από το ιστορικό Διδυμότειχο απεφάσισα να σας αποστείλω ένα οικογενειακό κειμήλιο. Πρόκειται για ένα Μετάλλιο που έκοψε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως για τα εκατό χρόνια (1804 – 1904) των εγκαινίων του Ι. Ναού Εισοδείων της Θεοτόκου (Πέραν). Παρόμοιο υπάρχει στο Μουσείο Μπενάκη των Αθηνών. Επίσης σας αποστέλλω Απολυτήριων του Ζαππείου Παρθεναγωγείου της Διδυμοτειχίτισσας μητρός μου με την ελπίδα ότι θα συμβάλλω και εγώ στην πρόοδο και καλύτερη προβολή του Μουσείου.

Σας ευχαριστώ

Μεκτίμηση

Αθανάσιος σαραφίδης

Συνατξιούχος Τραπέζης Ελλάδος

Μας το ζητάνε τα παιδιά μας  μικρά και μεγάλα. Θα μας το ζητάνε τα εγγόνια μας όταν θα θελήσουν να έρθουν κοντά στις ρίζες τους και να τις γνωρίσουν. Όπως στις 12 Αυγούστου του 2010 ήρθε στο Διδυμότειχο κοντά στις ρίζες της για να τις γνωρίσει η Rina Otterchacl που ζει στη Γερμανία. Επισκέφτηκε το Μουσείο μας και έγραψε στο βιβλίο των επισκεφτών.

«Ήρθα να επισκεφτώ το Διδυμότειχο γιατί η γιαγιά μου Rosa Alkachet γεννήθηκε εδώ. Ήταν σημαντικό για μένα να δω τις ρίζες της. Γιατί συνήθιζε να μου λέει ιστορίες για την οικογένεια της και για την οικογένεια της και για την γειτονιά που ήταν το σπίτι της. Ευτυχώς παντρεύτηκε έναν άνδρα από την Ανδριανούπολη. Αλλιώς οι Ναζι θα την είχαν δολοφονήσει όπως συνέβη στους συγγενείς της που έμεναν εδώ. Συνάντησα στο Διδυμότειχο πάρα πολύ καλούς ανθρώπους και θέλω να τους ευχαριστήσς όλους.»

«Ευχόμαστε να συνεχίσετε το έργο σας γράφει στο ίδιο βιβλίο η Dr  Ειρήνη Φράγκου που ζει στην Αυστρία και συνεχίζει. 11-10-2010, Δευτέρα. Ημέρα μη λειτουργίας του Μουσείου. Μας άνοιξαν και ήρθαν για ιδιωτική ξενάγηση ειδικά για εμάς τρία άτομα.

Το μουσείο εξαιρετικό, πολύ μεράκι, πολύς κόπος και πολύ εθελοντική εργασία.»

Αιδεσιμότατε, κύριε Δήμαρχε, φίλες και φίλοι, εμείς ως Διοικητικό συμβούλιο υπηρετούμε ταπεινά και με ευθύνη το χώρο αυτό αλλά και με φιλοδοξία να πετύχουμε τα καλύτερα. Σας παρακαλούμε πολύ εσείς να μας στηρίξετε με το ενδιαφέρον σας.

Advertisements
This entry was posted in Δράσεις, Νέα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.